1800
Oprichting Gemeente Grubbenvorst
Grubbenvorst was eeuwenlang een vrije heerlijkheid in het Land van Gelre. In het begin van de 19e eeuw werd het onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Lottum vormde het vanaf de Franse tijd de Gemeente Grubbenvorst.
1938
Bouw van gemeentehuis aan Past. Vullinghsplein
Na veel discussie werd er in 1938 een nieuw gemeentehuis gebouwd aan het pas aangelegde marktplein. Op de slotsteen boven de bordesdeur werd het gemeentewapen weergegeven. Dit wapen is tot de dag van vandaag zichtbaar.
WO II
Kerk Wordt Gebombardeerd
Op de bovenste foto uit 1938 zien we de kerktoren van Grubbenvorst aan de rechterzijde. Wat opvalt, is dat op de foto eronder – die na de oorlog is genomen – een compleet nieuwe kerk is te zien. De originele kerk, die gebouwd werd in de Middeleeuwen, werd namelijk compleet verwoest in de oorlog.
1969
Uitbreiding met tijdelijke achterbouw
1988
Tijdelijke achterbouw wordt vervangen
met nieuwbouw
Na vele jaren begon de tijdelijke achterbouw na te laten. Het lekte en was niet warm te stoken. Men besloot tot een nieuwbouw achter het oude gemeentehuis van 1938. In deze nieuwbouw wordt ook het burgerloket geïnstalleerd, wat vandaag de dag nog altijd in gebruik is als kantoorruimte.
Na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2001, fuseerden de gemeenten Grubbenvorst, Broekhuizen en Horst tot ‘Gemeente Horst aan de Maas’. In 2010 voegde de gemeente Sevenum en een gedeelte van de gemeente Meerlo-Wanssum zich ook nog bij deze nieuwe gemeente. Hierdoor groeide zij uit tot de grootste gemeente van Limburg.
2001-2017
Verschillende functies gemeentehuis
Na de fusie van de gemeente Grubbenvorst met Horst in 2001 verviel de functie als gemeentehuis. Het gebouw werd daarna nog wel gebruikt als dependance door de gemeente maar ook door het CIZ en heeft in 2010 zelfs dienstgedaan als OLS-huis. Het OLS-kunstwerk in de tuin voor de ingang herinnert hier nog aan.
Er wordt eer gedaan aan het ontspringen van de Saldersbeek, enkele meters van het oude gemeentehuis vandaan. Mede door de inzet van dorpshistoricus Pim Bergs wordt het nieuw te bouwen ontmoetingscentrum gedoopt tot ‘Saldersbron’ – een plek waar iedereen mag binnenstromen, net als vroeger toen het nog een gemeentehuis was.